Национална асоциация на ресурсните учители

България

Кампания "Заедно учим по-добре!"

Публикувано на 2020-10-06

Заедно учим по-добре!

Участвайте в приобщаваща образователна кампания по проект IE+ и спечелете фотосесия за вашия клас!

Последните 6 месеца бяха безпрецедентни и пълното или частично затваряне на училищата в отговор на пандемията COVID-19 бе изпълнено с редица предизвикателства към училищния персонал, децата и техните семейства, тъй като всички ние трябваше да се приспособим към преподаването и ученето от дома. Всички изпитаха различни затруднения, но някои групи деца, особено децата със специални образователни потребности, бяха особено засегнати от пандемията. Засилените мерки за социално дистанциране лишиха тях и техните семейства от достъп до основната подкрепа, от която се нуждаят ежедневно, както в училище, така и у дома. В резултат на това наблюдаваме нарастване на броя на децата с интелектуални затруднения, които не могат да учат заедно с връстниците си, които нямат увреждане.

Редица фактори оказват влияние върху приобщаването на децата с интелектуални затруднения и те вече са изложени на по-голям риск да бъдат изключени от класните стаи в масовите училища. Учителите често не могат да получат достъп до ресурсите, от които се нуждаят, за да отговорят на различните нужди на всички деца в тяхната класна стая, докато родителите също се борят да получат необходимата подкрепа, за да помагат на децата си да увеличат максимално своя потенциал. Само като общуват и работят заедно като партньори, учителите, родителите и децата могат по-добре да разберат нуждите на другия и да работят заедно в полза за всички. Затова постоянната връзка между учители, родители и деца е ключова за изграждане на сътрудничество в процеса на създаване на по-приобщаваща учебна среда.

За да подкрепят училището за увеличаване на включването на ученици с интелектуални затруднения, партньорите по проекта IE+( РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПОЗИТИВНИ НАГЛАСИ И БАЗИРАНА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОЛИТИКА ЗА ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ", по програма Еразъм+) стартираха нова кампания за повишаване на осведомеността, която се надяваме да може да подкрепи децата, учителите и родителите на деца с интелектуални затруднения.

Кампанията предлага 6 стъпки за насърчаване на сътрудничеството и по-добрата комуникация между учители и родители, независимо дали ще има периоди, в които може да се наложи децата да учат дистанционно, или в реалното присъствено обучение в училище и в класната стая.

Кампанията предлага основни стъпки и насоки, които могат да помогнат на родителите и учителите да работят по-добре в партньорство. Специално внимание отделяме на една важна първоначална дейност – изграждане на споделена представа между учители, родители и деца за мечтаната приобщаваща всички класна стая. Това може да бъде направено по няколко различни начини - чрез общи дейности между учителя, детето и родителя, чрез дейности, в които участва цял клас, или като работа, която родителите и децата могат да направят сами.

Затова като символичен старт на кампанията, партньорите по проекта IE+ канят училища, класове, учители, родители и деца да представят своята визия за мечтана класна стая под каквато и да е форма -  колаж, писмен текст, видео, рисунка. Всички трябва да се изпращат на следния имейл -  inclusiveeducationplus@gmail.com. Всяка идея е шанс да бъде представена в специален наръчник по проекта IE+ и възможност да бъде спечелена професионална фотосесия на целия екип, разработил идеята.

Крайният срок за изпращане на разработените идеи по електронната поща е 4 ноември 2020 година. Брошурата на кампанията може да видите тук.

Допълнителни въпроси по конкурса може да задавате на: petrova@narubg.org

Повече за кампанията и проекта може да прочететe на сайта на проекта IE+.

Партньорите по проекта са: Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания ЕАSPD/ Белгия,  Inclusive Europe/ Белгия, Национална асоциация на ресурсните учители /България,  University of Salamanca’s Institute on Community Integration (INICO)/Испания,  Ghent University the Department of Special Needs Education /Белгия,  ЕSTIA/ Гърция и C.E.C.D. Mira Sintra/Португалия

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню