Национална асоциация на ресурсните учители

България

Кампания "Заедно учим по-добре!"

Публикувано на 2020-10-06

Заедно учим по-добре!

Участвайте в приобщаваща образователна кампания по проект IE+ и спечелете фотосесия за вашия клас!

Последните 6 месеца бяха безпрецедентни и пълното или частично затваряне на училищата в отговор на пандемията COVID-19 бе изпълнено с редица предизвикателства към училищния персонал, децата и техните семейства, тъй като всички ние трябваше да се приспособим към преподаването и ученето от дома. Всички изпитаха различни затруднения, но някои групи деца, особено децата със специални образователни потребности, бяха особено засегнати от пандемията. Засилените мерки за социално дистанциране лишиха тях и техните семейства от достъп до основната подкрепа, от която се нуждаят ежедневно, както в училище, така и у дома. В резултат на това наблюдаваме нарастване на броя на децата с интелектуални затруднения, които не могат да учат заедно с връстниците си, които нямат увреждане.

Редица фактори оказват влияние върху приобщаването на децата с интелектуални затруднения и те вече са изложени на по-голям риск да бъдат изключени от класните стаи в масовите училища. Учителите често не могат да получат достъп до ресурсите, от които се нуждаят, за да отговорят на различните нужди на всички деца в тяхната класна стая, докато родителите също се борят да получат необходимата подкрепа, за да помагат на децата си да увеличат максимално своя потенциал. Само като общуват и работят заедно като партньори, учителите, родителите и децата могат по-добре да разберат нуждите на другия и да работят заедно в полза за всички. Затова постоянната връзка между учители, родители и деца е ключова за изграждане на сътрудничество в процеса на създаване на по-приобщаваща учебна среда.

За да подкрепят училището за увеличаване на включването на ученици с интелектуални затруднения, партньорите по проекта IE+( РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПОЗИТИВНИ НАГЛАСИ И БАЗИРАНА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОЛИТИКА ЗА ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ", по програма Еразъм+) стартираха нова кампания за повишаване на осведомеността, която се надяваме да може да подкрепи децата, учителите и родителите на деца с интелектуални затруднения.

Кампанията предлага 6 стъпки за насърчаване на сътрудничеството и по-добрата комуникация между учители и родители, независимо дали ще има периоди, в които може да се наложи децата да учат дистанционно, или в реалното присъствено обучение в училище и в класната стая.

Кампанията предлага основни стъпки и насоки, които могат да помогнат на родителите и учителите да работят по-добре в партньорство. Специално внимание отделяме на една важна първоначална дейност – изграждане на споделена представа между учители, родители и деца за мечтаната приобщаваща всички класна стая. Това може да бъде направено по няколко различни начини - чрез общи дейности между учителя, детето и родителя, чрез дейности, в които участва цял клас, или като работа, която родителите и децата могат да направят сами.

Затова като символичен старт на кампанията, партньорите по проекта IE+ канят училища, класове, учители, родители и деца да представят своята визия за мечтана класна стая под каквато и да е форма -  колаж, писмен текст, видео, рисунка. Всички трябва да се изпращат на следния имейл -  inclusiveeducationplus@gmail.com. Всяка идея е шанс да бъде представена в специален наръчник по проекта IE+ и възможност да бъде спечелена професионална фотосесия на целия екип, разработил идеята.

Крайният срок за изпращане на разработените идеи по електронната поща е 4 ноември 2020 година. Брошурата на кампанията може да видите тук.

Допълнителни въпроси по конкурса може да задавате на: petrova@narubg.org

Повече за кампанията и проекта може да прочететe на сайта на проекта IE+.

Партньорите по проекта са: Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания ЕАSPD/ Белгия,  Inclusive Europe/ Белгия, Национална асоциация на ресурсните учители /България,  University of Salamanca’s Institute on Community Integration (INICO)/Испания,  Ghent University the Department of Special Needs Education /Белгия,  ЕSTIA/ Гърция и C.E.C.D. Mira Sintra/Португалия

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

ДСОСП посрещна международни доброволци в Стара Загора по ЕКС

Публикувано на 2020-10-19

Дългогодишният партньор на НАРУ-Доброволческа Служба За Образователно И Социално Приобщаване (ДСОСП)...

Състоя се седма онлайн среща по проект BE CHILD

Публикувано на 2020-10-19

На 19.10. 2020 година се проведе 7 онлайн среща по проект: „Изграждане на приобщаващо общество чрез подкрепа...

Покана за обучение на тема „ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ: МИСИЯ ВЪЗМОЖНА"

Публикувано на 2020-10-15

За ЧЛЕНОВЕ НА НАРУ ОТ СОФИЯ! *Покана за участие в обучение на тема „ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ: МИСИЯ...

Проведе се виртуална среща по проект Steam4SEN

Публикувано на 2020-10-13

На 13.10.2020 се проведе онлайн среща по проект "Приобщаващо и иновативно STE (A) M образование на ученици със...

Форум "Развитие на позитивна училищна култура"

Публикувано на 2020-10-07

На 06-08.10.2020 г. в Хотел "Рила"- Боровец, д-р Калоян Дамянов-директор на...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

Изграждане на приобщаващо общество чрез подкрепа на ранно детско...

Публикувано на 2019-12-05

Абривиатура: BE-CHILD Стартова дата: 01.12. 2019 Крайна дата: 31. 05. 2022  Продължителност: 30 месеца    Проектът BE...

ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ЕКСТРЕМИЗМА

Публикувано на 2019-11-11

 Проектът „Да се изправим срещу екстремизма“ е проект по КД1 на програма Еразъм +. Той се проведе от 21...

Приобщаващо и иновативно STE (A) M образование заученици със СОП

Публикувано на 2019-10-22

Абривиaтура : STEAM4SEN Стартова дата: 01-09-2019 Финална дата: 28-02-2022 Продължителност: 30 месеца   НАРУ е...

Учим и израстваме заедно- Европейски корпус за солидарност

Публикувано на 2019-04-25

Продължителност: 6 месеца   Проект „Учим и израстваме заедно“, 2018-1-BG01-ESC11-061126 по програма...

Преживяване на културното наследство в професионалното образование и...

Публикувано на 2019-01-15

Абривиатура: CULT - APP Начална дата: 01.11.2018 Крайна дата: 30.04.2021 Продължителност: 30 месеца   

Меню