Национална асоциация на ресурсните учители

България

НАРУ ОРГАНИЗИРА НАЦИОНАЛЕН СЕМИНАР: "ПЕРСПЕКТИВИ ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕСУРСНИТЕ ЦЕНТРОВЕ В БЪЛГАРИЯ"

Публикувано на 2013-07-02

На 27-28.06.2013г. НАРУ-България организира национален семинар:"Перспективи за развитие на ресурсните центрове в България" в сградата на Ресурсен център-София-град. В семинара участваха над 50 ресурсни учители и специалисти от цялата страна. Мотивите за избор на темата на нашия семинар са свързани с продължилата повече от 2 години липса на дейност свързана с преспективата за развитие на тези толкова важни за образователната интеграция звена, както и затруднения диалог с ръководството на МОН.

На втория ден от семинара в него се включиха г-жа Мукаддес Налбант и г-жа Атанаска Тенева, Зам.-министри на образованието и науката, които застанаха твърдо зад предложенията на ресурсните учители за продължаване на развитието на ресурсните центрове.

Беше поставено на обсъждане и развитието по проект: "Включващо обучение"  за който ресурсните специалисти имаха много въпроси и предложения. На срещата присъства и г-жа Пенка Иванова,Директор на Дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието", която е и ръководител на проект: "Включващо обучение" , както и г-жа Венка Вучкова, държавен експерт в същата дирекция.

Калоян Дамянов, Председател на НАРУ запозна гостите от МОН с идеите на ресурсните учители в цялата страна за развитие на нова визия на ресурсните центрове свързани с предоставянето на допълнителни възможности за децата със специални потребности. Част от предложенията са свързани с осигуряване на съврменни диагностични инструменти за оценка на специалните потребности, развитие на арт-ателиета, адаптиран спорт за всички,одит на училищната достъпност,  предоставяне на рехабилитационни услуги на интегрираните деца, издаване на наръчници и обучение за общообразователните учители и др.

Бяха споделени и някои полезни практики от ресурсните центрове в страната:

Ресурсен център-Пловдив: Представяне на специално издадени наръчници и помагала с адаптирано съдържание за работа по история и математика подходящ за ученици със специални потребности, но и за целия клас.

Ресурсен център-Русе: Споделяне на опит за подпомагане на незрящи ученици в условието на общообразователната класна стая. С нагледни материали от работата на колегите от ресурсния център и общообразователните учители.

Ресурсен център-София-град: Представяне на дейности по провеждане на канистерапия в ресурсния център с обучени кучета-водачи и акредитирани инструктури.

Ресурсен център-Смолян: Представиха реализацията на проект: "Да намерим път един към друг", Дейност "Училищни партньорства", Секторна програма КОМЕНСКИ. В проекта са включени работа в арт-ателиета осигурени от ресурсния център в общообразователните училища.

В семинара се включиха и представители на ОС-България, които в съзвучие с новите тенденции за развитие на ресурсните центрове запознаха аудиторията с някои съвременни тестови инструменти за диагностика на обучителните затруднения, аутистичен спектър, поведенческо развитие и др.

След като се запознаха с предложенията на участниците в семинара представителите на ръководството на МОН заявиха някои важни позиции свързани с посоката на развитието пред ресурсните центрове:

Заместник- министър Мукаддес Налбант изрази становище, че дейността на ресурсните центрове трябва да бъде подкрепяна от МОН и отправи покана към представителите на НАРУ да се включат активно в тази дейност. Мукаддес Налбант припомни, че пряко е участвала в създаването на ресурсните центрове през 2006г. и е добре запозната с трудния път по който сме извървяли всички заедно, за да разчупим сегригираната среда. Зам.-Министърът подчерта, че когато става дума за осигуряване на подкрепа за децата не може да говорим за никаква йерархия и институционални стигми и, че тя ще работи в екип с ресурсните учители, а не въпреки тях.

От своя страна Заместник-министърът Атанаска Тенева подчерта, че е запозната с трудностите на ресурсните центрове в процеса на обсъждане на училищното законодателство и, че напълно споделя поставените въпроси и коментари от нашата общност. Госпожа Тенева заяви, че концепцията на ръководството на МОН не вижда ресурсните центрове и тяхното важно значение в предлаганите от проекта на закон центрове за личностно развитие, което беше посрещнато с увации от присъстващите в залата.

Зам.-министрите г-жа Налбант и г-жа Тенева разгледаха и сградата на Ресурсен център-София-град, както и участваха в откритите летните занимания на деца от цяла София.

По време на обсъжданията по проект: "Включващо обучение" бяха отправени редица въпроси свързани с провеждането на скрининг за обучителни затруднения в цялата страна. Пенка Иванова, Ръководител по проекта се ангажира да се запознае с всички въпроси и да организира специална работна среща и с изпълнителите от БАН на която да се получи повече информация.

 

СНИМКИ ОТ СЕМИНАРА.

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню