Национална асоциация на ресурсните учители

България

Обединеното краслтво напуска програмата за мобилност на студенти Еразъм

Публикувано на 2020-12-26

Сделката за Брекзит: Обединеното кралство „реши да не остане в програмата за мобилност на студенти Еразъм“, съобщиха от ЕС.

Според  споразумението за Брекзит , договорено от Борис Джонсън, британски студенти вече няма да могат да участват в програмата за обмен „Еразъм“. Решението за  напускане на схемата , самият Джонсън определи като „ трудно решение“.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние даде  пресконференция, на която оповести,че британското правителство е решило да не участва в програмата за обмен на студенти Еразъм.

Ив Алкок, бивш президент на Съюза на студентите от университета в Бат определи избора на правителството като „безсмислено решение". „Това е добре установена схема“, каза тя, „с изключително важно финансиране, за да се поддържат силни взаимоотношения с много европейски университети. Отказът отнема на студентите възможности, които са от основно значение за академичното, личното и професионалното им развитие. Да не говорим, че също така дава възможност на студенти от ЕС да учат във Великобритания, значително обогатявайки нашата собствена система за висше образование. "

Като заместител на програмата за мобилност на студенти Еразъм, г-н Джонсън цитира „Схемата Тюринг“, кръстена на Алън Тюринг. Тя щяла да даде на студентите възможността да пътуват и обменят опит в „най-добрите университети в света“, а не само в европейски университети.

Лидери в образованието и бизнеса заявиха през Март 2020 година, че спирането на участието в програмата на практика ще доведе до дупка в образователния сектор и ще лиши младите хора от много възможности.

Ким Манион, студентка в Университета в Глазгоу, която в момента е на  „Еразъм“ мобилност в Ница, Франция, заяви пред The ​​Independent, че „е трудно да се разбере защо умишлено биха се отказали от нещо, което носи само добро на младите хора?? Важно е да се отбележи, че програмата увеличава възможностите за младите хора, за които иначе не би било финансово достъпно да се обучават в чуждестранни университети.“

Програмата Еразъм предоставя финансова подкрепа на студенти в рамките на програмата за обучение в чужбина за определен период от време -  семестър, или година.
Сега студентите от Обединеното кралство, които искат да учат в Европа, няма да получават финансова подкрепа от ЕС. До сега британските студенти получаваха месечен грант от 420 евро (378 паунда).

Смята се, че съществуващата схема „Еразъм“ струва около 243 милиона британски лири годишно за икономиката на Обединеното кралство и обслужва около 17 000 британски младежи. През 2017 г. 16 561 студенти от Обединеното кралство са участвали в прогрмата,  докато 31 727 граждани на ЕС от други страни са дошли да учат във Великобритания по нея.

Редица страни извън ЕС, включително Исландия, Турция, Норвегия и Сърбия, участват в студенстки мобилности по програма „Еразъм“.

Финансирането  ще продължи до края на преходния период за Брекзит на 31 декември и "студентите ще могат да завършат периода на мобилностите си и да получат финансиране до края на учебната 2021-22 г." Студентите ще трябва да имат предвид всички нови ограничения, наложени на Обединеното кралство, произтичащи от Брекзит.

Източник: Тhe Independent

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-deal-erasmus-eu-university-exchange-b1778667.html?fbclid=IwAR391wy2FK6zlC_aFwhN-NNEoeg0GADgVnn6z3wo6uGASqkcRHRZgfLPtKI

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

Проведе се втора онлйан среща по проект: ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА: МЛАДЕЖКО...

Публикувано на 2021-05-14

От днес проект: INCLUSIVE BUBBLES: YOUTH ENTREPRENEURSHIP IN ACTION/ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ-...

НАРУ получи отличителен знак “Аз гарантирам щастливо детство”

Публикувано на 2021-04-26

НАРУ получи отличителен знак “Аз гарантирам щастливо детство” от Елеонора Лилова, Председател на...

Лаборатория Steam4sen с ученици от 9 клас

Публикувано на 2021-04-22

На 21 април в ПГ по химични и хранителни технологии - град Пазарджик се проведе практическо занятие с ученици...

Be Child:Споделяне на добри практики

Публикувано на 2021-04-19

Проект: „Изграждане на приобщаващо общество чрез подкрепа на ранното детско образование и грижа за...

Онлайн среща:"Обучение на учители" по програма Жан Моне

Публикувано на 2021-04-15

Представители на НАРУ взеха участие в стартова онлайн среща относно:"Обучение на учители" по...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

INCLUSIVE BUBBLES: YOUNGTREPRENEURSHIP IN ACTION/ „МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Изграждане на приобщаващо общество чрез подкрепа на ранно детско...

Публикувано на 2019-12-05

Абривиатура: BE-CHILD Стартова дата: 01.12. 2019 Крайна дата: 31. 05. 2022  Продължителност: 30 месеца    Проектът BE...

ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ЕКСТРЕМИЗМА

Публикувано на 2019-11-11

 Проектът „Да се изправим срещу екстремизма“ е проект по КД1 на програма Еразъм +. Той се проведе от 21...

Приобщаващо и иновативно STE (A) M образование заученици със СОП

Публикувано на 2019-10-22

Абривиaтура : STEAM4SEN Стартова дата: 01-09-2019 Финална дата: 28-02-2022 Продължителност: 30 месеца   НАРУ е...

Учим и израстваме заедно- Европейски корпус за солидарност

Публикувано на 2019-04-25

Продължителност: 6 месеца   Проект „Учим и израстваме заедно“, 2018-1-BG01-ESC11-061126 по програма...

Меню