Национална асоциация на ресурсните учители

България

Обучение на деца със СОП у дома

Публикувано на 2020-03-19

Тези дни обществото ни е изправено пред предизвикателството COVID – 19, т.нар. коронавирус. И за да се справим с него всички трябва да си останем у дома. Това от своя страна  не само затруднява, но и пречи на нормалния процес на работа във всяка една сфера. Обучението на децата със специални образователни потребности не прави изключение. Затова Националната асоциация на ресурсните учители ще ви представи различни идеи за онлайн обучение на деца със специални образователни потребности от вкъщи. По този начин се надяваме да помогнем на ресурсните учители и да зарадваме техните ученици и родители.
Уроците и дейностите, които ще ви предложим, са създадени точно за деца със специални образователни потребности. Възрастовият диапазон, който „обхващат", е много голям. Подходящи са за деца от детската градина до ученици в гимназиален етап на обучение. Материалите са изготвени от високо квалифицирани преподаватели от цял свят. Публикувани са от Линда Стар – (educationworld.com/a_curr/curr139.shtml) Very Special Home Pages, edbydesign.com. Там има безплатни дейности и игри, свързани с емоциите, формите, цветовете, дома, свободното време, заобикалящото ги общество и др.   
Всяко дете е уникално със своите интереси и потребности. Поради тази причина е изключително важно да се има предвид по кое време на деня детето е активно. В случай, че това е сутрин, то занятията би трябвало да се проведат преди обяд и обратно, за да бъде работата ефективна. Имайте предвид, че децата се разсейват много лесно, но това не бива да ви притеснява. Просто, когато видите, че това се случи направете почивка. Доказано е, че това помага.
Придържайте се към интересите на детето. Ако детето проявява интерес към животни, опитайте се да му представите другите теми чрез тях. Например, ако урокът е за стаите у дома, то вие можете да му ги представите като използвате любимото животно за илюстрация. Не забравяйте да покажете на детето, че онова, което го вълнува е важно, защото това ще помогне за повишаването на неговото самочувствие. И още нещо, не спестявайте похвалите към децата. За тях е от огромно значение да виждат вашето одобрение.
Много ученици със специални образователни потребности се нуждаят от адаптивни и асистиращи продукти, които да им помогнат да се справят с предизвикателствата, с които се сблъскват. Даваме си сметка, че за някои ученици прилагането на онлайн обучение ли било трудно, но не и невъзможно. Очакваме най-голямата трудност да се появи от рязката промяна в рутината, която ще настъпи, но тя е валидна за всеки член на нашето общество. Освен това ние вярваме, че децата със специални образователни потребности ще се справят със новосъздалата се ситуация по-бързо от всички останали.
Редно е да изтъкнем, че именно онлайн обучението би позволило на децата със специални образователни потребности да усвояват материала и да напредват със своя собствена скорост, без да бъдат притискани от бързината на останалите ученици. Това от своя страна ще ги накара да се чувстват по-удобно и ще повиши тяхното самочувствие. Друго предимство на онлайн обучението на деца със специални образователни потребности (по-специално на тези с аутизъм, социална тревожност или говорен дефект) е, че те няма да изпитват ужаса да говорят пред очите на други хора, а ще могат да отговарят спокойно пред монитора. По този начин ще бъдат активни в учебния процес и в същото време ще си чувстват защитени.
Придвижването до училището и обратно може да си окаже голям проблем, както за учениците така и за техните родители. Този проблем може да бъде разрешен с онлайн обучението.
Тези ученици със специални образователни потребности, които използват свои специални помощни устройства, не биха се притеснявали от тяхната употреба, когато са у дома. С други думи домашната среда, която предлага онлайн обучението ще позволи на учениците да се обучават по най-удобния за тях начин.
Ето и някои конкретни идеи по предмети, в случай, че нямате достъп до интернет или ще е необходимо време на вашето дете да свикне с онлайн обучението вкъщи.

Математика
  • Огледайте се в стаята, в която сте, какви геометрични форми ви заобикалят?
Колко кръгли, квадратни, триъгълни и т.н. предмети виждате? Напишете тяхната бройка.
  • Вземете линия и измерете колко големи са вашите играчки. Подредете ги по големина. Вие изберете с коя да започнете дали с най-голямата или с най-малката.
  • Изберете любимите си играчки и любимите си предмети вкъщи. С тях направете магазин. Поставете цени на всяка вещ. Поканете купувач (може да бъде член от семейството или играчка) продавайте на воля, но внимавайте с рестото. ;)
Науки
  • Нарисувайте любимата си храна. После нарисувайте още две картини. Една на здравословна храна и една на нездравословна храна. След това трябва да посетите кухнята и да похапнете нещо! ;)  
  • Помислете за любимото си животно. Нарисувайте го. На рисунката допълнете къде живее то, с какво се храни и кои са приятелите му. (Може и да си измислите ваше въображаемо животно!)
  • Направете си телефон. За целта са ви нужни: кофичка от кисело мляко (пробита на дъното) и връв. Промушете връвта през дупката на кофичката и телефонът е готов!
  • Обичате ли цветя и растения? Тогава можете да нарисувате стъпка по стъпка как вие се грижите за вашите растения, така ще покажете на другите как и те да го правят правилно.  
География
  • Направете плакат, с който да покажеш на хората как да се грижат за околната среда и да я пазят.
  • Нарисувайте карта как се стига от вашия дом до любимото ви място.
  • Нарисувайте картина на времето навън днес. Утре направете същото. И следващият ден отново. Така за няколко дни ще можете да покажете как времето се е променяло.
  • Направете карта на предметите в любимата ви стая. Нарисувайте кое къде стои.
Изкуство
  • Измислете си ваш супер герой. Нарисувайте го! Какви супер сили има той или тя и как помага на хората?
  • Нарисувайте отпечатъците на някои от любимите ви животни. Попитайте тези около вас дали ще могат да отгатнат животните?
  • Нарисувайте картина с молив, без да спирате да използвате молива. Какво нарисувахте?
Помощта на ресурсните учители, логопедите, педагозите, родителите и всички, които се грижат за нашите деца е огромна, но благодарение на технологиите у дома те ще се  чувстват много по-уверени, самостоятелни и с по-голямо самочувствие. Ето защо ние смятаме, че онлайн работата с деца със специални образователни потребности, благодарение на специално разработените за тях уроци/дейности би била от огромна полза за тях. 
Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню