Национална асоциация на ресурсните учители

България

ПРОБЛЕМИ С НОСЕНЕТО НА МАСКИ: СЪВЕТИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ

Публикувано на 2020-09-18

Носенето на маски за лице е трудно за някои деца, дори и на кратки интервали от време. Носенето на маски за по-дълго време, каквито са изискванията в училище, може да бъде истинска борба, особено за деца, които учат и мислят по различен начин. Ето няколко причини, поради които на децата е трудно да носят маска, и съвети за това как може да им се окаже помощ.

Импулсивните деца и носенето на маски

Импулсивните деца често действат, без да се замислят. Те могат да свалят маската си, за да говорят с приятели или учители, без да осъзнават, че го правят. Те не искат да са предизвикателни към правилата и не ги отхвърлят или отричат. Просто имат трудности в постигането на самоконтрол, което затруднява мисленето за правилата или рисковете и навременното спиране на някои поведенчески реакции.

Кратък/бърз съвет към семействата

Закрепете малко по-дълъг ластик или друг вид връзка на една от еластичните ленти за уши на маската на вашето дете. По този начин, когато е изтеглена, маската ще виси на врата на детето ви като напомняне да я поставите отново. По този начин маската няма да падне на земята.

Кратък/бърз съвет за учителите

Останете спокойни и повторете очакванията около носенето на маски. Може да е страшно да помислите какво може да се случи, ако децата не носят маските си. Но реагирането със страх и обвинения може да ескалира ситуацията от обикновено напомняне до по-голямо предизвикателство към поведението на децата, особено ако се породи усещане за вина.

Децата със сензорни проблеми и носенето на маски

Носенето на маска може да бъде много смущаващо за деца със сензорни проблеми. Те може да не понасят усещането, миризмата или близостта на маската. Този изключителен дискомфорт може да ги доведе до сривове в поведението и усещанията – те могат да свялят разко и дори да изхвърлят маската с резки движения.

Бърз съвет за семействата

Създаването на собствени маски ви позволява да вземете предвид чувствителността на детето си. Опитайте да използвате една от старите тениски на детето си. Можете да намерите модели и идеи и онлайн. Ако не се чувствате уверени или сръчни или просто нямате време, вижте дали приятел или роднина може да ви помогне. Участието на детето в създаването на неговата маска я прави приемлива и по-поносима.

Кратък съвет за учители

Обсъдете с родителите как децата понасят носенето на маски у дома или на места, които са посетили заедно. Говорете с администрацията на училището за алтернативи, които децата могат да използват – например шлемове, ако това е по-добрия вариант за конкретно дете.

Попитайте също дали може да се използва разделител от плексиглас около чиновете или масите на децата, когато те не се движат из стаята, за да могат да си починат от носенето на маска.

Проблеми с концентрацията на вниманието и носенето на маски

Децата, с дефицит на внимание и трудности в запаметяването, трудно могат да спазват правилата. Те могат да пропуснат указанията, които учителят дава за носенето на маски, или бързо да ги забравят.

Бърз съвет за семейства

Първо, уверете се, че детето ви знае защо маските са важни. Разгледайте указанията на училището и след това създайте списък с правила за това къде и кога детето трябва да носи маска в училище. Можете да направите това писмено или с помощта на снимки или рисунки, направени заедно с детето. Преглеждайте правилата всяка сутрин преди училище.

Бърз съвет за учителите

Бъдете честни и отворени в говоренето с децата като признаете факта, че всички понякога забравяме нещо, което е важно. Обсъдете с целия клас как децата могат с уважение да си напомнят едно на друго да си сложат маските. Можете също да използвате изречения от типа когато - тогава, за да моделирате какво трябва да се случи. Например „Когато сложите маската си, тогава можете да .......“.

Проблем с моториката и носенето на маски

Проблемите, свързани с общата или фината моторика, могат да затруднят физически децата да слагат и свалят маски и да ги поставят така, че да пасват добре на лицата им. Възможно е децата да имат проблеми с правилните движения, хващане и маневриране на еластичните ленти за уши или следване на съответните стъпки.

Бърз съвет за семейства

Заедно и като игра с детето направете много упражнения за поставяне и сваляне на маски. Вашето дете може също така да „помогне“ на любимо плюшено животно или кукла като им поставя и сваля маски. Ако вашето училище е гъвкаво по отношение на видовете покрития за лице, които могат да се използват вместо маски. Шал или друга лента около врата може да бъде по-лесен начин за самостоятелно използване от вашето дете.

Кратък съвет за учители

Говорете с родителите и други близки до детето относно семейните практики, свързани с маските или други средства за защита, използвани у дома. Кажете на родителите къде децата срещат трудности в процеса на поставяне и сваляне на маските, за да знаят какво да упражняват с детето у дома. Обсъдете и различните видове покрития за лице, които са допустими в предписанията на здравните власти и училището.

 

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

ДСОСП посрещна международни доброволци в Стара Загора по ЕКС

Публикувано на 2020-10-19

Дългогодишният партньор на НАРУ-Доброволческа Служба За Образователно И Социално Приобщаване (ДСОСП)...

Състоя се седма онлайн среща по проект BE CHILD

Публикувано на 2020-10-19

На 19.10. 2020 година се проведе 7 онлайн среща по проект: „Изграждане на приобщаващо общество чрез подкрепа...

Покана за обучение на тема „ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ: МИСИЯ ВЪЗМОЖНА"

Публикувано на 2020-10-15

За ЧЛЕНОВЕ НА НАРУ ОТ СОФИЯ! *Покана за участие в обучение на тема „ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ: МИСИЯ...

Проведе се виртуална среща по проект Steam4SEN

Публикувано на 2020-10-13

На 13.10.2020 се проведе онлайн среща по проект "Приобщаващо и иновативно STE (A) M образование на ученици със...

Форум "Развитие на позитивна училищна култура"

Публикувано на 2020-10-07

На 06-08.10.2020 г. в Хотел "Рила"- Боровец, д-р Калоян Дамянов-директор на...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

Изграждане на приобщаващо общество чрез подкрепа на ранно детско...

Публикувано на 2019-12-05

Абривиатура: BE-CHILD Стартова дата: 01.12. 2019 Крайна дата: 31. 05. 2022  Продължителност: 30 месеца    Проектът BE...

ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ЕКСТРЕМИЗМА

Публикувано на 2019-11-11

 Проектът „Да се изправим срещу екстремизма“ е проект по КД1 на програма Еразъм +. Той се проведе от 21...

Приобщаващо и иновативно STE (A) M образование заученици със СОП

Публикувано на 2019-10-22

Абривиaтура : STEAM4SEN Стартова дата: 01-09-2019 Финална дата: 28-02-2022 Продължителност: 30 месеца   НАРУ е...

Учим и израстваме заедно- Европейски корпус за солидарност

Публикувано на 2019-04-25

Продължителност: 6 месеца   Проект „Учим и израстваме заедно“, 2018-1-BG01-ESC11-061126 по програма...

Преживяване на културното наследство в професионалното образование и...

Публикувано на 2019-01-15

Абривиатура: CULT - APP Начална дата: 01.11.2018 Крайна дата: 30.04.2021 Продължителност: 30 месеца   

Меню