Национална асоциация на ресурсните учители

България

ПРОФ.РАЙНЕР КОТЦ: НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕДОТВРАТИМ РАКА НА КОСТИТЕ ПРИ ДЕЦАТА, НО МОЖЕМ ДА ГО УСТАНОВИМ РАНО И ДА ГО ЛЕКУВАМЕ

Публикувано на 2017-07-30

Професор Райнер Котц е специалист по ортопедия, костна туморна хирургия и хирургия на гръбначния стълб. Той е президент на различни изследователски асоциации и е отличен с много награди. Доктор Райнер Котц е медицински директор на WPK - Wiener Privatklinik във Виена.

 

Професор Котц, твърди се, че децата и тинейджърите са диагностицирани с рак на костите по-често от възрастните. Кои са най-често срещаните видове?

Базисните симптоми са подуване и болка. Главно в крайниците, но е възможно и в други части на тялото, например таза, гръбнака, ребрата, където той е скрит от меките тъкани и се диагностицира по-късно. Безпричинната болка в крайниците е много важен симптом, показващ необходимостта от извършване на рентгенова снимка на ранен етап. Ако рентгеновата снимка покаже каквито и да е абнормални признаци, други изследвания като ядрено-магнитен резонанс, скенер на костите или PET скенер може последващо да бъдат направени. Това със сигурност рано ще индикира за наличието на тумор.

Кои са базисните симптоми, които да алармират родителите, че трябва незабавно да посетят лекар?

Не, ние не можем да предотвратим рака на костите, защото не знаем причината за неговата поява. Единственото нещо, което можем да направим, е да го установим рано, за да предоставим на пациентите най-добрата възможност за лечение

Има ли превенция срещу рака на костите? Има ли нещо по-конкретно, което може да се направи в тази посока, особено за детските случаи? Известна ли са причините за това заболяване? Наследствено ли е? Има ли начини за установяването му?

Начините за неговото диагностициране са споменатите изследвания.

Как може да се лекува? Какви са класическите, както и модерните методи за лечение на рака на костите.

Злочачествените костни тумори могат да бъдат успешно лекувани, откакто ефективна химиотерапия е била открита през 1975 г. от Норман Джеф и Джералд Розен в Съединените щати. През есента на 1975г. пренесох това лечение в Австрия и оттогава повече от хиляда деца са лекувани във виенския център по костни тумори във Виенската многопрофилна , а от доста години също така и в нашата клиника. Модерните процедури при лечението на костни тумори са главно оперативни с цел запазване крайниците на засегнатите пациенти. Това се постига с подходящо премахване на тумора и имплантиране на туморна протеза. Специално за деца беше важно откритието на протеза с променяща се дължина, за да може оперирания крак да расте нормално като другия. 

Каква е очакваната продължителност на живота в случаите на рак на костите?

Очакваната продължителност на живота е добра, ако пациентът е лекуван, което означава 70 до 90 процента от случаите.

Имали ли сте пациенти от Източна Европа досега? Има ли някакъв протокол или правила, които да се следват по време на тяхното лечение?

Лекувал съм много румънски пациенти в миналото. Това беше в периода 1980г. до 2009г., когато практикувах във виенската многопрофилна  болница. От 2009 г. много такива пациенти идват във Wiener Privatklink Hospital за извършване на хирургически операции, докато медикаментозното лечение е възможно да се извърши в Румъния.  При нас вече идват и пациенти от България.

Австрия е известна като международен лидер в областта на ортопедията. Това е валидно не само за нивото на медицинската експертиза, но и за напредъка постигнат в областта на медицинските изследвания и развитието на нови импланти. Дайте подробности за биоразградимите ставни протези: какви са материалите от които са направени, доколко наподобяват истинската кост и кога се използват?

Медицинска експертиза за нови протезни импланти е развита във Виена. Стандартните туморни протези за възрастни бяха заменени с протези с променяща се дължина за деца, което позволява засегнатия крак да расте нормално като здравия. Allograft имплантиране също е възможно при малки тумори. Обикновено при класическата злокачествена остеосаркома, сарком на Юинг се налага голяма резекция, която не може да бъде третирана с имплантиране на биоразградима ставна протеза. Allograft може да бъде използван главно при случаи на туморна симулация или доброкачествени костни тумори, които са много редки в сравнение със злокачествените.   

Протезните импланти по-добри ли са от биоразградимите ставни протези? Кога се препоръчва да бъдат използвани? Каква е тяхната годност? Може ли да бъде удължена?

В наше време протезните импланти са златният стандарт. Allograft е „слаб/мек имплант” и понякога се резорбира. Няма материали, които да са близо до истинската кост, затова не можем да използваме нищо друго. Годността на ендопротезите беше в началото 10 години, след това обикновено се налагаше подмяна на основата. Днес основите са значително подобрени и годността на протезите надвишава 20 години. В случай на провал на туморната протеза, тя може лесно да бъде заменена с нова модерна протеза, която да функционира добре възможно до края на живота.

Относно протезата на Коц: от какво е направена тя и как функционира? Разбирам, че тя може да се регулира на дължина; в този случай, за какъв период се препоръчва да бъде използвана от млади пациенти?

Ендопротезите не са решение при много малки деца, но са възможни при възраст от 6 до 16 години. Те могат да бъдат нагласени на дължината на здравата страна, но се нуждаят от серия малки хирургически операции. Когато пациентът порасне, детската протеза трябва да бъде сменена с протеза за възрастни, която да му служи през остатъка от живота му.

 

Каква е вероятността протезата на Коц също така да бъде предоставена и на пациенти в други страни като Румъния, България?    

Разбира се, протезите с променяща се дължина са налични във всички страни и за първи път са произведени от Stryker. Вече има много други компании, които предлагат няколко вида протези с променяща се дължина, които също може да се използват. В общия случай младите пациенти със злокачествени костни тумори се лекуват във Виена, защото там съществуват опит и възможности за запазване на крайниците им. Съдбата на млади пациенти със злокачествени костни тумори често е трагична. Без съвременни начини на лечение очакванията за продължителността на живота за такива пациенти остава ниска. 

 

Затова толкова много усилия са били насочени да помогнат на тези пациенти в миналото и благодарение на Джералд Розен от Sloan Cancer Centre в Ню Йорк се започва успешното лечение на остеосарком и сарком на Юинг при деца. Химиотерапията е животоспасяваща, а напредналата хирургия спасява крайниците на засегнатите деца. Затова е толкова важна връзката между туморното лечение и хирургичната операция на тумора. Това е доказано във Виена и е направена публикация през 1979 г.  Във Виена имаме регистър на костни тумори с повече от хиляда случая, което показва акумулирания опит с подобни тъжни случаи. Благодарение на направените усилия за съхранение на крайниците и подобрение на техните функции, има стотици пациенти, които живеят нормален живот, имат професия, семейство, деца и даже спортуват при наличие на протеза.

Източник: http://wiener-privatklinik.com/en/

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню