Национална асоциация на ресурсните учители

България

ЗАВЪРШИ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФОРУМ ПО ПРОЕКТ "ЕRASMUS 4 VIP" НА НАРУ

Публикувано на 2017-06-26

На 23 и 24 юни в Стара Загора се проведе Международен форум "Erasmus 4 VIP", който е по проект на НАРУ и се финансира от програма Еразъм+.
Събитието откри д-р Емануела Стоилова - координатор на проект "Еrasmus 4 VIP". Тя поздрави гостите и им пожелала ползотворна работа през следващите два дни.
Специално приветствие отправи зам.областния управител на Стара Загора - г-жа Петя Чакърова. В залата присъстваха също Татяна Димитрова - началник на РУО-Стара Загора, Виктор Драголов - общински съветник в Стара Загора, Лиляна Минкова - изпълнителен директор на НАРУ, представители на регионалните центрове, центрове за социални услуги и неправителствени организации. Специални гости на форума бяха и представители от Гърция, Македония, Молдова и Китай. 

В първата презентация д-р Емануела Стоилова разказа за проекта, за изминалите дейности по него и за събитията, които предстоят в България и Европа.

В представянето си Стоян Плавов от НАРУ каза "Допускайки липсата на брайлово обучение, обричаме хората с нарушено зрение на изолация."
"Говорейки за заетост, незрящите отдавна са доказали своите възможности на пазара на труда, но е нужно бизнеса в България да наблегне на достъпността".
"Винаги ще имаме историята на Хелън Келър. Колкото и пъти да сме я чували, тази история винаги ще е движеща сила на голяма част от това, което се прави за включването на хората с нарушено зрение по цял свят."

Проф.дпн. Владимир Радулов - един от лауреатите на специалната педагогика у нас, също беше специален гост на събитието.  Според него това, което съвременните специалисти се питат е как могат да учат незрящите, какво могат да учат и какво могат да работят. "Незрящите хора трябва да имат право кандидатстват и да учат всичко в университета. Разбира се, незрящ не може да стане хирург, но трябва да има правото да кандидатства. Това се нарича равенство."

На въпроса, трябва ли да има специални професии за незрящи, проф. Радулов отговори, че тези професии са за "вътрешна консумация" от общността и не бива да обвързваме работодателите и бизнеса с тях.

Вторият ден на форума започна с Владимир Кършев от Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив. Той представи различните информационни технологии, които се прилагат в обучението на незрящи в България. Екранните четци според него тепърва предстои да бъдат доразвивани в световен мащаб. Той разказа за най-масовите електронни системи в България, като според него окуражаващо е, че в последната статистика от 2015-та използването им се увеличава. Голям успех за България е, че най-масовият екранен четец Джойс вече е с български интерфейс. 
"Що се отнася до екранни четци, в България е направено всичко необходимо, но има какво още да се желае при т.нар синтезатори.", каза още г-н Кършев.


Елена Караманска - юрист и активист за правата на незрящите в България, каза:
"Не винаги институциите позволяват достъп на кучета водачи в сградите си. Не самата организация на достъпа е проблем, а по-скоро служителите в тези сгради. В градския транспорт е по-добре, но понякога пътниците са недоволни. Имаме пълното право да протестираме, когато не се допускат кучета-водачи в държавни институции, но при частните организации и съоръжения е друго. Ако там не се допускат кучета, проблема е по-скоро морален и единственият ни избор е просто да избягваме въпросното място."

По време на двата дни на форума участниците имаха възможност да се включат в уъркшопи "Брайлово писмо", в които се учеха да изписват имената си на Брайл. Проект "CANDLE" на НАРУ беше представен със свой щанд, от който гостите закупуваха благотворително декоративни свещи, произведени от младежи с интелектуални затруднения. 

Последният ден на Международния форум завърши с туристическа обиколка на Античния форум и другите забележителности в центъра на Стара Загора. Гостите от България, Македония, Молдова, Китай и Гърция чуха различните истории и факти за Августа Траяна - древния римски град, който днес е възстановен частично под формата на две крепостни стени, площадно пространство и амфитеатър.

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню