Национална асоциация на ресурсните учители

България

10 ПРЕПОРЪКИ ЗА ТОВА, КАК ДА ИЗКАРАТЕ ПРЕКРАСНИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ С ДЕТЕ СЪС СОП

Публикувано на 2021-12-23

Коледните и новогодишни празници са време, в което много семейства се отпускат и си почиват от ежедневните рутинни дейности.

Адаптирането към тези, различни от рутината дейности, може да причини известен дистрес, ако детето ви има специални образователни потребности поради наличие на аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, високофункциониращ аутизъм (синдром на Аспергер) или нарушение на сензорната обработка.

За да поддържате усещане за стабилност, както и да внесете малко по-празнично настроение във времето, в което всички сте заедно, подгответе се предварително за празниците и планирайте игри или дейности, в които да включите семейството!

Ето 10 препоръки за това как да поддържате спокойна атмосфера, както и да внесете малко по-празнично настроение през времето, което ще прекарате с детето:

1. Отброявайте днитедо празниците!

Много деца със СОП се нуждаят от допълнителна визуална подкрепа. Нека не подценяваме рекламния календар, който е популярен сред всички деца, включително тези със СОП, и който да осигури визуално отброяване до големия ден. Ежедневното отваряне и затваряне на малките прозорци също представлява добра практика за развитие на фините двигателни умения на детето.

2. Подгответе се за неизвестното и неочакваното

Не забравяйте, че ситуации, при които децата със СОП са извън рутината си, могат да причинят дистрес или тревожност. Може би имате гости или отивате при приятели, или при други членове на семейството си, които не сте виждали известно време.

Попитайте ги дали могат да изпратят своя снимка, за да помогнете така на детето да визуализира хората, които да очаква. Позволете на детето предварително да задава въпроси за тях. За да намалите объркването или разочарованието, опитайте се да визуализирате отговорите, като например, начертаете и обясните родословното дърво или отпечатате карта, за да покажете къде живеят.

3. Напишете график за празничните дни

Много семейства имат определени традиции, които спазват всяка година.

Каквато и да е традицията на вашето семейство, за да помогнете на детето да разбере събитията от деня и следователно да намалите тревожността му, направете визуален график. В зависимост от способностите на вашето дете, той може да бъде написан или да се използват снимки – например (PECS) – или комбинация от двете.

4. Играйте забавни езикови игри

Игрите и пъзелите често се играят през коледните празници, като популярен и лесен начин да прекарате ценно време с членове на семейството, независимо дали са млади или стари.

Децата обикновено учат по-ефективно, когато мозъкът им е активен, така че участието в тези дейности може също да помогне за развитието на умения да учат и да подпомогнат включването в учебния процес след празниците.

Езиковите и комуникативните умения са изключително важни за всеки от нас, за да можем да поискаме отговор на нашите желания и нужди и да развиваме отношенията си с другите. За децата със СОП, обаче, това не се случва толкова естествено, колкото за техните връстници. Училищата осигуряват богата езикова и учебна среда, а ваканциите предоставят фантастична възможност да поддържате такава среда у дома.

На пазара се предлагат редица игри и дейности, като дейности с флаш карти, кубчета с истории и много други, които можете да предоставите на детето си.

5. Редете пъзели

Пъзелите могат да помогнат на децата да изградят три основни набора от умения:

Физически – чрез задържане и завъртане на парчета от пъзел, за да разберат къде пасват;

Когнитивни – процесът на мислене, необходим за решаване на пъзела;

Емоционални – учат се на търпение и чувство за удовлетвореност, когато пъзелът е готов.

Детето може естествено да изгради своите социални умения, ако решава пъзела с други хора. Пъзелите също така помагат за развитието на работната памет и умения за обработка.

6. Бъдете креативни

Творческият процес помага на децата да развиват физически, социални, когнитивни и емоционални умения. Коледа предоставя прекрасна възможност да направите домашно приготвени подаръци и декорации от рециклирана хартия и ресурси. Ето няколко предложения за начало:

ü  Направете снежинки от хартия;

ü  Направете снежни човеци от памук;

ü  Създайте домашно приготвени етикети за подаръци от стари коледни картички – и насърчете детето си да напише послания за подаръците;

ü  Създайте персонализирани коледни орнаменти.

 

7. Пейте и танцувайте!

Коледа е време за празнуване и забавление. Пеенето и танците често са емоционално освобождаване за децата, включително тези със СОП.

Изследванията показват, че положителните ефекти могат да бъдат дълготрайни, така че пуснете динамична коледна музика и празнувайте на воля!

8. Изпробвайте различни храни

Вашето дете може да е придирчиво към ядене и да изпитва отвращение към различни храни, но Коледа е прекрасна възможност да се опитате да изследвате различни вкусове и сетива за храна.

Помислете дали да не запознаете детето си с коледни подправки като канела или да направите, например, плодово коледно дърво, за да гарантирате, че детето ще поддържа приема на основни витамини и минерали през празничните дни.

9. Гледайте и обсъждайте филми

Може да си мислите, че ако седите с децата пред телевизора това няма да им бъде в полза, но всъщност, ако се направи по правилния начин, това може да бъде чудесна възможност за вас да помогнете за развитието на тяхното разбиране и езикови умения.

Помолете ги да обобщят филма в началото, средата или в края, или спирайте филма в определени моменти и ги помолете да отгатнат какво ще се случи след това.

Обсъждането на емоции и чувства по този начин може да бъде особено полезно за деца с аутизъм, които често срещат трудности със социалната комуникация и изразяването, както и с разбирането на чувствата.

10. Четете и се отпуснете

Толкова е приятно да седиш на дивана с хубава книга и да четеш заедно с детето. Но, ще има проблем да откъснеш детето от  телефона или таблета.

За щастие има много книги с коледна тематика, достъпни за деца от всички възрасти и с различни възможности.

 

Хубави празници!

Източник: SENsational Tutors Ltd. Публикува се със съкращения.

https://www.sensationaltutors.co.uk/10-tips-for-enjoyable-christmas-children-with-sen

 

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

Финално събитие по проект „Знания за правата на човека“

Публикувано на 2023-01-28

На 28.01.2023 г. в Проджект лаб, гр. София се проведе финалното събитие по проект „Знания за правата на...

ERASMUS+ Ka1 действие в Португалия

Публикувано на 2023-01-05

Уважаеми колеги   Бихме искали да ви поканим на нашите курсове ERASMUS+ Ka1 действие в Португалия   Можете...

Стартира процесът на кандидатстване на училищата с проекти за иновации

Публикувано на 2023-01-03

Стартира процесът на кандидатстване на училищата с проекти за иновации Училищата могат да въвеждат...

Младежи вече се обучават по проекта "Знания за правата на човека"

Публикувано на 2022-12-14

Дейностите по проект „Знания за правата на човека“ бяха представени на пресконференция в Националния...

НАРУ И РЦПППО СОФИЯ-ГРАД ОРГАНИЗИРАТ ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

Публикувано на 2022-12-12

НАРУ И РЦПППО СОФИЯ-ГРАД ОРГАНИЗИРАТ ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА: "Ресурсните учители и специалните...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

ПРОЕКТ: ИГРИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА АФЕКТИВНОСТТА ПРИ МЛАДЕЖИ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ...

Публикувано на 2022-10-14

Абревиатура: GIAff4ID Стартова дата: 01.10.2022 Крайна дата: 30.11.2024 Проект GIAff4ID KA220-YOU-B21C7023 e финансиран...

Проект: SENPower

Публикувано на 2022-09-27

Абревиатура: SENPower Стартова дата: 01.09.2022 Крайна дата: 31.08.2025 Проектът SEN Power project...

Проект ЕКС 2022

Публикувано на 2022-09-09

Продължителност: 6 месеца Проект 2022-1-BG01-ESC51-VTJ-000080491 по програма „Европейски корпус за солидарност“,...

Подобряване на уменията за социално-емоционално учене на ученици на...

Публикувано на 2022-06-29

Абревиатура: SELsMINE Стартова дата: 01.05.2022 Крайна дата: 31.05.2024 Проектът SELsMINE 2021-2-PL01-KA220-SCH-000051335 е...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Меню