Национална асоциация на ресурсните учители

България

АДАПТИРАНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА В ОБРАЗОВАТЕЛНОТО ВКЛЮЧВАНЕ

Публикувано на 2013-02-03

Във втората сесия на организирания от НАРУ online курс за членове на организацията : "Приобщаване в образованието" на 02.02.2013г. разгледахме темата: "Адаптирането на учебната програма в образователното включване". Адаптираната учебна програма и адаптираното оценяване често ще вървят ръка за ръка, тъй като е нужно да има различна схема на оценяване за ученици, които попълват адаптирани материали. По същия начин, важно е да се направи така, че учениците със специални потребности и ресурсните учители да разбират целта на адаптациите и че на място има осигурени подходящи материали в обучението за ученици с увреждания. Без подходящи материали в обучението, оценките на учениците не могат да се разглеждат като справедливо и точно представяне на това, което ученикът е научил. Накратко, наличието на подходяща учебна програма със смислени адаптации и подкрепа е от съществено значение за учениците със специални образователни потребности.

Ето и някои интересни мнения на участници в курса:

Красимира Георгиева:Мисля,че ще е добре,ако в учебниците във всеки урок са подадени задачи и упражнения по съответната тема,например в поле с друг цвят,които са адаптирани за учениците със специални образователни потребности.Същото може да се направи и за напредналите ученици.Така всички ученици ще работят по урока според възможностите си.А учителите ще бъдат улеснени и няма да се чудят как да работят с "различните" деца.

Стефан Стефанов:Адаптираната програма за всяко едно дете е индивидуална и тя дава посоката на обучение на ученика със специални потребности. Ако има съответната литература /учебници/, с урок и упражнение - би било добре, но това за съжаление не е възможно именно защото ученикът със специални потребности не може да бъде "уеднаквен". Всеки ученик със специални образователни потребности е строго индивидуален и всяка литература по въпроса би била в помощ на ресурсния и на общообразователния учител, както и всяко мнение от практиката на колегите с по-дългогодишен опит.

София Воденичарова:Много ми хареса термина "Заместваща /функционална програма" и мисля, че при голяма част от децата , с които работим тряба да се изготвя точно такава програма - за изграждане на социални умения или за усвояване на учебен материал , които е съвсем елементарен. И сега има ученици 10-11 клас, които на този етап от обучението си усвояват пр. таблицата за умножение и много трудно успяваме да убедим колегите общообразователни учители, че на тези ученици ще пишем отлична оценка, ако сами са написали в тетрадките си вярно таблицата за умножение с 4 примерно.И не на последно място за да постигнем резултати при обучението на децата със специални потребности е задължително използването на много, много нагледни средства , дидактични материали както и практическо приложение на това, което искаме да постигнем. По - добре да отидем с детето да измием ръцете на чешмата , вместо 15 минути да се мъчим да насочим вниманието му в картинката пред него , на която друго дете мие ръцете си.

Илона Томова:Говорейки за адаптирани учебни материали, учебни програми ,учебни помагала със сигурност при учениците със специални потребности би трябвало да се цели отдалечаване от академичния характер на обучението и превръщането му в компетенция, придобита по най-прекия и достъпен начин за всеки ученик (респ. дете), в зависимост от неговия темп и начин на усвояване . Поради тази причина, не бих си представила универсалност в процеса на адаптиране.
Аз например, работя с три момчета в първи клас (в различни класове), чието състояние е разстройство от аутистичния спектър. Повярвайте ми, с всеки от тях работя по различен начин, с различни дидактични материали и т.н.

Живка Димитрова:Лесно се намират материали за малки деца. С повече усилия се адаптират материали за големи ученици. Най- големи затруднения обаче срещам в случаи, когато ученикът по документи покрива ДОИ, а в действителност знанията и уменията му са на много по- ниско ниво. Понякога това е по желание на родителите, а понякога- на учителите. Родителите искат децата им да завършат с диплома, осигуряваща им възможности като на останалите. Учителите се срахуват, че бумащи-ната ще се увеличи. Добре би било МОНМ да разработи програми за до XII клас за ученици, които не покриват минимума, но могат да усвоят някакви академични знания и други програми, за ученици, с които ще се работи основно за социални умения и умения за самообслужване. Добре е професионалните гимназии също да разполагат с такива програми, съобразени със съответните професии.

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню