Национална асоциация на ресурсните учители

България

КАЛОЯН ДАМЯНОВ: В ТОЗИ СИ ВИД ЗАКОНОПРОЕКТА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЕЦАТА И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Публикувано на 2012-12-14

В този си вид законопроектът за предучилищното образование категорично не отговаря на интересите на децата със специални потребности в нашата страна, заяви председателя на Националната асоциация на ресурсните учители Калоян Дамянов днес пред журналисти.

На срещата представители на протестиращите родителски организации отново изложиха исканията си да отпадне задължителния характер на предучилищното образование от 4-годишна възраст, както и да се узаконят алтернативите на детските градини - родителските кооперативи. Те са категорични, че ако законът бъде приет на второ четене, ще се борят за вето. "Политиците да не очакват, че родителите ще се откажат и да не забравят, че идват избори", предупреди Гергана Николова от Национално сдружение "Единство".

В подкрепа на родителите има още един аспект - този за децата със специални потребности. В България официално те са около 11 хиляди, които се обучаат в общообразователната среда, каза Дамянов. По думите му ако родители на тези деца бъдат задължени да ги изпращат в предучилищна толкова рано, това не само няма да отговаря на техния интерес, но в много случаи може да бъде противопоказно, от гледна точка на затруднената им адаптация в средата.

"Не е нормално при услоивето че училищата ни са проектирани като сгради през 60-е и 70-е години, да смятаме че като се въведе задължителната предучилищна от ранна възраст, ще успеем да подобрим интеграцията на децата със специални потребности. Точно обратното. По принцип и ние подкрепяме концепцията за приобщаващо образование, но считаме че с мерките в този законопроект по-скоро се нарушават правата на децата и на техните родители", каза Дамянов.

Друг проблем, който ще възникне с евентуалното приемане на закона идва от предложението за преструктуриране на ресурсните центрове в страната, отбеляза специалистът. "Държавата спира да гарантира достъпа до интегрирано обучение в България, като предлага да преструктурира съществуващите 28 ресурсни центрове в поредните общински социални услуги, които общините не желаят да издържат така или иначе", обясни Дамянов. Това според него ще лиши много семейства на деца със специални потребности от достъп до услуги, особено в малките общини и отдалечените места.

Дамянов даде конкретен пример как промяната може да се отрази на едно семейство: "Ако имате дете със слухово или зрително нарушение и то се обучава с браилов шрифт или със жестомимична реч, но липсва такъв център и такъв специалист, ще се очаква, от директора на малкото училище в малката община да осигури човек... Това ще лиши вашето дете от възможността да се обучава в града, където живеете". По думите му тези специалисти са рядкост и обикновено са съсредоточени в областните центрове, а по този начин малките и отдалечени населени места ще бъдат пренебрегнати. 

По думите на специалиста, при една от срещите между гражданските организации и просветното министерство заместник-министърът на образованието Милена Дамянова обяснила, че "една малка община можела да си закупи специалист от друга, където го има". Тази "покупка на специалисти" обаче не е регламентирана и не е ясно как ще се случва, коментира председателят на асоциацията на ресурсните учители. 

В проектозакона е записано, че ресурсните центрове ще имат две години от приемането на закона, за да бъдат анализирани и оценени, след което да преминат под управлението на съответните общини, в които се намират. В случай, че не спазят срока за това обаче, ще бъдат затворени. 

Дамянов съобщи, че още през юни т.г. асоциацията е събрала над 33 хиляди подписа в защита на ресурсните центрове, които са били предадени в ресорната парламентарна комисия. До този момент обаче повдигнатите въпроси в петицията не са получили отговор.

DNEVNIK.BG

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню