Национална асоциация на ресурсните учители

България

ШКОЛАТА ЗА УЧИЛИЩНО ПРИОБЩАВАНЕ СЪБРА НАД 70 СПЕЦИАЛИСТИ В СФЕРАТА НА ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Публикувано на 2016-01-12

В Пампорово от 7-ми до 10-ти януари се проведе първата по рода си Школа за училищно приобщаване, която бе организирана от Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ). Събитието премина под голям интерес и събра над 70 специалисти в сферата на приобщаващото образование, включително представители на Министерството на образованието и науката и Регионалните инспекторати по образованието от цялата страна.

През цялото време на събитието бяха извеждани ключови предложения свързани с образователната реформа, които ще бъдат предложени на вниманието на Министерство на образованието и науката. Част от предложенията са свързани с профилите на ресурсните учители и психолозите, дейността на помощник учителите и необходимостта от методическа помощ при въвеждането на приобщаващо образование в новия закон за предучилищно и училищно образование.

По време на своето изказване Калоян Дамянов - Председател на НАРУ, заяви, че подходите, които се прилагат спрямо децата със специални образователни потребности трябва да бъдат радикално променени, ако искаме да постигнем приобщаване на тези деца в българските училища. Според Дамянов, българските учители все още не са подготвени за работа с деца с различен спектър възможности в една класна стая и това е процес, който трябва всички заедно да извървим.

Анет Маринова определи подкрепата, която ще предоставят новите регионални центрове като динамична и фундаментална. Тя не трябва придружава детето само в училище, а да се случва навсякъде. Ролята на ресурсния учител в РЦППО е новаторска и ключова, заяви още г-жа Маринова. 

Специален гост на Школа 2016 бе международният лектор по въпросите на приобщаващото образоние Хелмут Генслер от училището в Кобург, Германия. Той пристигна в България по покана на НАРУ. Според него Европа има голям напредък в интегрирането на средата за деца с увреждания. По време на школата той представи особеностите на баварската система на ресурсно подпомагане. Голям интерес предизвика симулацията му на физически увреждания и различните практически демонстрации, които направи за българските специалисти. 

Вторият ден от Школа 2016 откри Калина Христова от НАРУ с презентация за методическата дейност на новите регионални центрове. Тя обърна внимание и на нуждата на училищата и детските градини от умения за изграждане на приобщаващата среда и от повече методи за работа с деца с различни затруднения. Правилната и навременна методическа подкрепа е от голямо значение за работата на добрия ресурсен специалист, както и на общообразователния учител, подчерта Калина Христова.

Един от най-атрактивните обучители на НАРУ - д-р Александър Кръстев предизвика динамична дискусия с представянето си. Той подчерта колко е важно да поемем отговорността за образованието на децата със и без специални потребности, защото тя е наша отговорност. Високата степен на академизиране на образованието натоварва децата. Според д-р Кръстев неуспехите им да отговорят на изискванията на системата всъщност представляват саботаж на самата система.

Стоян Павлов направи демонстрация на помощни средства за ученици със зрителни и слухови нарушения. Ние не можем да създадем изолирана среда за тези деца. Това, което се иска от нас е в съществуващата среда да създадем възможности за изява. Помощните средства дават такива възможности, заяви Стоян Павлов.

Сензорният терапевт Анна Иванова и ерготерапевтът Петър Лазаров от екипа на сензорната зала в Ресурсен център София - град представиха значението на сензорната интеграция и ерготерапията за приобщаването на децата със сензорна дисфункция в училище.През различните дискусионни панели участниците работиха по групи, от които бяха изведени важни за образователната реформа предложения. НАРУ се ангажира да предостави тези предложения на отговорните за образователните политики лица.

Симулацията на физически увреждания от Хелмут Генслер предизвика голям интерес сред специалистите в Школа 2016. Заедно с Калина Христова в общия си уъркшоп двамата показаха и възможности за различни форми на подкрепа в новите РЦППО. Другите две групи бяха водени от д-р Алексанър Кръстев, който представи методи за преодоляване на работния стрес и Стоян Павлов, който занима участниците с различните форми на подкрепа и терапия, който ще се предоставят в РЦППО. 

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от НАРУ

GIAFF4ID - Електронен бюлетин - брой 2

Публикувано на 2024-04-02

https://drive.google.com/file/d/1cWBrGSDD5fC5Ebz6j73Ybyk6ybWEGgnc/view?usp=sharing

Образователни експерти от Северна Македония бяха на посещение в София

Публикувано на 2024-03-02

Група от образователни експерти от Северна Македония бяха на работно посещение в София. Визитата се проведе...

Зимна школа на НАРУ 2024

Публикувано на 2024-02-22

За поредна година Национална асоциация на ресурсните учители организира своето зимно издание на Школа за...

Ново методическо ръководство и ресурси за работа в начален етап по...

Публикувано на 2024-01-18

Екипът на проект SEN Power създаде методическо ръководство и онлайн платформа с ресурси за обучение по...

НАРУ участва в конференция за активно гражданство в Европа

Публикувано на 2023-12-06

На 05.12.2023 г. Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) взе участие във Валоризационна конференция...

Logo
Регистър на ресурсните учители и специалисти
http://www.teach.bg

Последно от ПРОЕКТИ

АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ В РАБОТАТА С МЛАДЕЖИ С ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Публикувано на 2023-08-04

Проект : KA220-YOU - Партньорства за сътрудничество, Младеж, Програма Еразъм+ Акроним: C-C-B-Y Начална дата на...

Проект „Бъди до мен“

Публикувано на 2022-05-10

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ) е партньор по проект „Бъди до мен“ (Stand By Me), който се...

Видеа по Проект STEAM4SEN

Публикувано на 2022-03-02

В периода април - юни 2021 година по проект STEAM4SEN бяха осъществени 4 практически дейности – по една в 124 ОУ...

ЗНАНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Публикувано на 2021-09-13

Начална дата: 01.09.2021 Крайна дата: 01.02.2021 Продължителност: 18 месеца  Проект "Знания за правата на човека" се...

ВКЛЮЧВАЩИ БАЛОНЧЕТА:МЛАДЕЖКО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В ДЕЙСТВИЕ/INCLUSIVE BUBBLES:...

Публикувано на 2021-03-02

Абревиатура: Inclusive Bubbles Стартова дата: 01.03.2021 Крайна дата:  31. 08. 2022 Продължителност: 12 месеца (+ 6...

Меню